35+ jaar ervaring

Deskundig en vakkundig

Scios scope 1 en 2 certificering

Optimale klimaat behandeling


Blogopmaak

Onderhoud cv-ketel wettelijk verplicht

Henk Hemrika • nov. 15, 2023

Het onderhouden van je cv-ketel voorkomt onaangename verrassingen zoals een koude douche of uitval van de verwarming. Het biedt verschillende voordelen, maar is het onderhoud van cv-ketels eigenlijk verplicht? We leggen het op deze pagina uit.

Is onderhoud aan de cv-ketel wettelijk verplicht?

Hoewel het niet wettelijk vereist is om een cv-ketel met een vermogen van minder dan 20 kW te onderhouden, wordt regelmatig onderhoud wel sterk aanbevolen. Het houdt de ketel in goede staat, vermindert de kans op storingen en kan potentieel gevaarlijke situaties zoals koolmonoxidevergiftiging voorkomen.

Onderhoud aan de cv-ketel voor garantie

Het onderhoud van de cv-ketel heeft direct invloed op de garantie die door de fabrikant wordt aangeboden. Fabrikanten geven voorschriften over hoe vaak een ketel moet worden onderhouden. Dit kan jaarlijks, of eens per twee à drie jaar zijn. Niet onderhouden volgens deze voorschriften kan ervoor zorgen dat de garantie vervalt.



Onderhoud moet altijd worden uitgevoerd door een erkende installateur om de garantie geldig te houden. Vanaf 1 april 2023 is de Gasketelwet van kracht, wat betekent dat u de ketel moet laten onderhouden door CO-gecertificeerde bedrijven en monteurs. Niet naleven hiervan maakt u strafbaar en kan resulteren in een boete.

Onderhoud aan de cv-ketel voor de verzekering

Bepaalde brandverzekeringen of opstalverzekeringen vereisen regulier onderhoud aan de cv-ketel. Indien u een schadeclaim indient, moet u kunnen bewijzen dat de ketel volgens de fabrieksvoorschriften is onderhouden. Als dit niet kan worden aangetoond, kan de verzekering besluiten om geen schade te vergoeden die door de cv-ketel is veroorzaakt.

Voordelen van cv-ketel onderhoud

Er zijn veel voordelen verbonden aan cv-ketel onderhoud:


Verhoogt het rendement: Door onderhoud wordt de ketel optimaal afgesteld, wat leidt tot een verbeterd rendement.


Vermindert risico's: Regelmatig onderhoud verhoogt de brandveiligheid en verkleint de kans op risico's zoals koolmonoxidevergiftiging.


Verlengt de levensduur: Het onderhoud zorgt ervoor dat de ketel efficiënt blijft functioneren, wat bijdraagt aan een langere levensduur.


Voorkomt dure reparaties: Regelmatig onderhoud kan helpen om storingen te voorkomen en zo de noodzaak van grote, dure reparaties te verminderen.


Bespaart energie: Een goed onderhouden ketel is energiezuiniger, waardoor u energie en geld kunt besparen.

Cv-ketel onderhoud door HTB

Bij HTB kunt u terecht voor het periodiek onderhoud aan uw cv-ketel. U kunt hiervoor een onderhoudscontract afsluiten. Wij bieden verschillende onderhoudscontracten aan. Hiermee bent u standaard verzekerd van vakkundig periodiek onderhoud door gecertificeerde monteurs en hulp bij een storing.

Deel dit bericht op

Bekijk ook deze nieuwsartikelen

Waarom is cv-ketel onderhoud belangrijk?
door Henk Hemrika 13 nov., 2023
De cv-ketel is elke dag hard aan het werk om uw huis warm te houden en warm water te leveren. We beseffen vaak niet hoe hard de cv-ketel werkt, totdat er een storing optreedt en we in de kou zitten. Dan realiseren we ons snel hoe essentieel dit toestel is. Om te zorgen voor een goed functionerende cv-ketel, is regelmatig onderhoud vereist. Dit onderhoud zorgt ervoor dat uw cv-ketel zo efficiënt en energiezuinig mogelijk blijft werken, en biedt nog meer voordelen. Die voordelen zetten we hieronder voor u op een rijtje.
door Jacques Stoop 08 nov., 2023
Schijf over iets waar u verstand van hebt. Als u niet zoveel weet over een bepaald onderwerp dat uw lezers interesseert, nodig dan een expert uit om erover te schrijven.
Share by: