35+ jaar ervaring

Deskundig en vakkundig

Scios scope 1 en 2 certificering

Optimale klimaat behandeling


Blogopmaak

Waarom is cv-ketel onderhoud belangrijk?

Henk Hemrika • nov. 13, 2023

De cv-ketel is elke dag hard aan het werk om uw huis warm te houden en warm water te leveren. We beseffen vaak niet hoe hard de cv-ketel werkt, totdat er een storing optreedt en we in de kou zitten. Dan realiseren we ons snel hoe essentieel dit toestel is. Om te zorgen voor een goed functionerende cv-ketel, is regelmatig onderhoud vereist. Dit onderhoud zorgt ervoor dat uw cv-ketel zo efficiënt en energiezuinig mogelijk blijft werken, en biedt nog meer voordelen. Die voordelen zetten we hieronder voor u op een rijtje.

De voordelen samengevat

Het onderhouden van uw cv-ketel heeft vele voordelen, zowel voor de ketel als voor u. Periodieke controle van uw cv-ketel garandeert een goed werkende installatie. Tijdens het onderhoud worden onderdelen schoongemaakt en kleine defecten of onderdelen die aan vervanging toe zijn, worden onmiddellijk aangepakt. Dit voorkomt dat de verwarming onverwacht uitvalt of dat u zonder warm water zit. Enkele andere voordelen van cv-ketel onderhoud zijn:


Vermindert de kans op storingen of reparaties

Verhoogt de veiligheid

Verlaagt de energiekosten, een goed onderhouden cv-ketel werkt efficiënter

Verlengt de levensduur van de cv-ketel


Hoewel er enkele kleine onderhoudstaken zijn die u zelf kunt uitvoeren, zoals het bijvullen van de cv-ketel of het ontluchten van de radiatoren, moet het onderhoud aan het toestel zelf door een erkende installateur worden uitgevoerd. Het is dus raadzaam uw cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Dit kunt u op verschillende manieren regelen, zoals een onderhoudsabonnement of een eenmalige onderhoudsbeurt.

Een onderhoudscontract

Een onderhoudscontract zorgt ervoor dat uw cv-ketel periodiek wordt onderhouden, doorgaans eens per 12 of 24 maanden. De installateur neemt contact met u op wanneer het tijd is voor onderhoud, dus u hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Een ander voordeel van een abonnement is dat u 24/7 contact kunt opnemen bij storingen en voorrang krijgt op klanten zonder contract. Met een onderhoudsabonnement hoeft u zich dus geen zorgen te maken over uw cv-ketel!


Er zijn verschillende soorten onderhoudscontracten, waarbij u wel of geen voorrijkosten of arbeidsloon bij een storing of reparatie betaalt. Er is ook een uitgebreider contract waarbij onderdelen tot een bepaald bedrag worden gedekt. Dit contract kan alleen worden afgesloten voor cv-ketels die niet ouder zijn dan vijf jaar.

Eenmalige onderhoudsbeurt

Als u liever geen contract wilt, maar wel onderhoud wilt laten uitvoeren, kunt u kiezen voor een eenmalige onderhoudsbeurt. Hierbij bepaalt u zelf wanneer u het onderhoud wilt laten uitvoeren. Houd er echter rekening mee dat de installateur u na één of twee jaar niet zal herinneren aan een onderhoudsbeurt - dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Eventuele vervangingskosten tijdens het onderhoud zijn voor uw rekening. Ook kan het voorkomen dat u bij een storing iets langer moet wachten op een monteur, omdat klanten met een onderhoudscontract voorrang hebben. 

Deel dit bericht op

Bekijk ook deze nieuwsartikelen

Onderhoud cv-ketel wettelijk verplicht
door Henk Hemrika 15 nov., 2023
Het onderhouden van je cv-ketel voorkomt onaangename verrassingen zoals een koude douche of uitval van de verwarming. Het biedt verschillende voordelen, maar is het onderhoud van cv-ketels eigenlijk verplicht? We leggen het op deze pagina uit.
door Jacques Stoop 08 nov., 2023
Schijf over iets waar u verstand van hebt. Als u niet zoveel weet over een bepaald onderwerp dat uw lezers interesseert, nodig dan een expert uit om erover te schrijven.
Share by: